Причини за чувствителност на зъбите към избелване и как да ги избегнем

Tooth-Whitening-Sensitivity-Can-Be-Painful-700×250

 

 

 Чувствителност на зъбите към избелване – какво представлява?

Ако се е случвало да изпитвате болка или дискомфорт по време на избелване на зъбите, това може да е резултат от повишена чувствителност към избелване. Постигането на красива усмивка може наистина да повдигне самочувствието и да ви помогне да се чувствате чудесно, но в случай на чувствителност си задавате въпроса дали всичко това си заслужава болката. Все пак в случай на дискомфорт имайте предвид, че макар да е неприятно, това състояние не причинява трайни щети по зъбите и обикновено не продължава дълго. Ако забележите продължителна чувствителност на зъбите към избелване, потърсете съвет от стоматолог.

Преди да се откажете от възможността за перлена усмивка поради страх от чувствителността на зъбите към избелване, трябва да знаете, че съществуват продукти за избелване създадени специално за вас.

На какво се дължи чувствителността на зъбите към избелване?

Не е нужно постигането на красива усмивка да бъде болезнено. За целта е важно да се знаят и разбират причините за повишена чувствителност на зъбите към избелване.

Повечето професионални продукти за избелване, също и онези, които се продават без рецепта, съдържат като активна съставка водороден пероксид. При някои хора се наблюдава чувствителност на зъбите към пероксид. По време на процедурата за избелване може да започне да се усеща болка в зъбите, както и да се появи дискомфорт при приемане на горещи или студени храни и напитки. Обикновено този възможен страничен ефект от избелването на зъбите е краткотраен и с времето отшумява.

Как да се избегне чувствителност на зъбите към избелване

Повечето системи за домашно избелване на зъбите съдържат водороден пероксид, за който се знае, че при някои хора причинява повишена чувствителност към избелване. Когато избелвате зъбите си, е важно да сте наясно с двата ключови фактора, които оказват влияние върху нивото на изпитваната чувствителност:

Избягвайте крайните температури
При някои хора дори употребата на най-меките продукти може да предизвика чувствителност от избелване. Един от най-добрите начини за намаляване на дискомфорта е придържането към храни и напитки със стайна температура непосредствено след избелване. Твърде горещите или твърде студени храни и напитки могат да предизвикат болезнена чувствителност.

Потърсете продукти с по-ниско съдържание на пероксид и по-кратко време за приложение
Основното правило при наличие на чувствителни към избелване зъби е да се използват продукти с по-ниско съдържание на пероксид (около пет до шест процента) и по-кратко време за приложение (пет минути). Като използва същата съставка, която стоматолозите употребяват във формула с по-ниска концентрация, системата Crest 3D White Whitestrips Gentle Routine предлага нежно избелване посредством мека формула за осигуряване на по-сияйна усмивка и изисква приложение от само пет минути дневно.

Обсъдете чувствителността на зъбите си към избелване с вашия зъболекар

Ако имате чувствителни към избелване зъби, обсъдете със стоматолог вариантите, подходящи за вас. В случай, че опитате даден продукт и изпитате болезнена чувствителност, незабавно спрете да го използвате и се консултирайте с вашия зъболекар. Той би трябвало да ви препоръча най-подходящия продукт за вашите индивидуални нужди.