Причини за болката във венците, облекчаване и лечение

what-causes-painful-gum 111111

Причини за болката във венците

Ако имате болки във венците когато ядете, пиете, миете си зъбите или ги почиствате с конци за зъби, може би се чудите какво ги причинява и как можете да ги лекувате. Болезнените или кървящи венци могат да са резултат от неправилни техники за миене на зъби или използване на конци за зъби, заболяване на венците, химиотерапия, употреба на тютюн или някои хормонални промени. Често срещано е заболяването на венците да води до болки и кървене, така че разрешаването на проблема е важна част от поддържането на венците ви здрави. Венците ви осигуряват цялостната опора на зъбите ви и основата на здравата уста, а ако не се грижите правилно за тях, ранното заболяване на венците може да прогресира до други сериозни проблеми за здравето на устната кухина.

По-долу са посочени няколко различни причини за болката във венците. Познаването на тези причини за болката във венците може да ви помогне да разговаряте с вашия дентален или медицински специалист когато диагностицира причината за дискомфорта ви.

  • Рани при гангрена: Това са болезнени язви в устата ви, които могат да причинят сериозни болки във венците. Раните при гангрена могат да бъдат причинени от стрес или нараняване на тъкани в устата ви, както и от базисно здравословно състояние като нарушена имунна система, недостатъчно хранене или стомашно-чревни заболявания.
  • Порязвания или протърквания: Болката във венците често може да бъде причинена от просто порязване или протъркване. Скобите за зъби или други дентални средства като зъбни протези или фиксатори могат да раздразнят тъканта и да причинят болка във венците.
  • Заболяване или инфекция на венците: Болката във венците, свързана с чувствителни или кървящи венци, често е причинена от заболяване на венците или инфекция на венците . Най-леката форма на възпаление на венците, пародонтозата, засяга приблизително един на всеки двама възрастни американски граждани и може да причини хронична болка във венците и чувствителност. Ако не се лекува правилно чрез премахване на зъбната плака от зъбите и около венците, възпалението на венците може да напредне към по-сериозни инфекции на венците.
  • Синусна инфекция: Инфекцията на синусите, иначе известна като синузит, се появява когато лигавицата на тъканите на синусите е подута или възпалена и може да доведе до болка във венците, причинена от синусите. Обикновено синусите са пълни с въздух, но когато се напълнят с течност могат да се появят микроби и това да доведе до инфекция.

Ако усетите някой от тези симптоми заедно с болка във венците, е добре да се консултирате с медицински специалист, за да потвърди диагнозата и да получите препоръки за лечение. Независимо от това къде се намира болката във венците или причината за нея, трябва да се погрижете за това своевременно.

Облекчаване на болката във венците и лечение

Болката във венците може да се прояви по различни начини. Някои хора чувстват болка във венците на едно място, докато други страдат от болка във венците в цялата уста. Ако не се грижите добре за венците си, те могат да се влошат, да се възпалят, заразят, порежат или дори да заболеят.

Докато причините за болките в зъбите и венците са много, лечението на повечето причини е доста стандартно. Прилагането на режим за ефективна устна хигиена най-често помага за подобряване на здравето на венците ви.

Някои средства за лечение на болка във венците са:

Миене на зъбите поне два пъти на ден с паста за зъби против пародонтоза Crest Pro-Health Advanced. Можете да опитате и продукти, които конкретно неутрализират плакни бактерии, като Crest Gum Detoxify Deep Clean.

Като обръщате специално внимание на местата около венците, където може да е попаднала плаката.

Преминаване към използване на електрическа четка за зъби за по-добро стимулиране на венците.

Ежедневно почистване с конци за зъби.

Посещаване на зъболекар два пъти годишно.

Използване на вода за уста против пародонтоза всеки ден. Ефективен вариант са водите за уста на  Crest.

Други начини за намаляване на болката във венците са избягване на употребата на тютюн, подобряване на храненето или намаляване на стреса в живота ви. Тези важни стъпки, съчетани с ефективен режим за устна хигиена, могат да помогнат за връщането на венците ви към добро здраве.