Подути венци: Причини и методи за лечение

Inflamed gums

Причини за подуване на венците

Както знаете, подутите и възпалени венци могат да доведат до сериозен дискомфорт. Най-честата причина за възпаление е наличието на заболяване на венците, но своята роля могат да изиграят още неправилно четкане или почистване с конец, употреба на тютюн, проведена химиотерапия, хормонални проблеми и възпаление вследствие употребата на зъболекарски инструменти.

Над 50 процента от американците в зряла възраст страдат от заболяване на венците в начален стадий, така че подутите венци са често срещан проблем. В зависимост от сериозността на възпалението може да се окаже, че страдате от един от двата вида заболяване на венците:

  • Гингивит: Гингивитът е ранна и сравнително лека форма на заболяване на венците. Всяка година засяга милиони американци. Един от най-честите признаци за заболяване на венеца е наличието на подути венци, които е възможно да кървят по време на четкане или почистване с конец. Въпреки че самият гингивит не е толкова страшен, е важно заболяването да се лекува с цел предотвратяването на по-нататъшно развитие.
  • Периодонтит: Ако гингивитът не се лекува навреме, може да се развие по-сериозен вид заболяване на венците, наречено периодонтит. В този стадий болката във възпалените венци е по-силна, а зъбите могат да започнат да се клатят. Причината е, че периодонтитът започва да разрушава тъканта, която поддържа зъбите на място. Лечението на подутите венци и периодонтита е от голямо значение за доброто дългосрочно здраве на устната кухина.

Как да се справим с подутите венци?

Подутите венци могат лесно да се лекуват, за да се спре развитието на заболяването в ранен стадий. Можете да започнете лечение на възпалението като предприемете следните стъпки за възвръщане на доброто здраве на венците и устната кухина

  • Подобрете техниката си на четкане на зъбите. Не четкайте твърде енергично, за да не увредите тъканта около зъбите, тъй като това може да доведе до възпаление. Специалистите препоръчват също така използването на четка с мек найлонов косъм, за да се избегне увреждане на венеца. Прилагайте леко движение напред-назад, докато миете зъбите си.
  • Почиствайте усърдно с конец. Почистването с конец премахва частиците храна, които остават между зъбите ви и могат да доведат до натрупването на плака и зъбен камък, които от своя страна могат да причинят заболяване и подути венци. Освен това, за да избегнете възпаление, почиствайте нежно. Внимателно плъзгайте конеца между зъбите, вместо да го дърпате надолу и по този начин да увредите венеца.
  • Изплаквайте редовно. Независимо дали използвате антисептична вода за уста, кислородна вода или просто вода, изплакването на устата помага да се премахнат остатъците от храна и въглехидратите, които причиняват плака и могат да доведат до заболяване на венеца. Ето защо, независимо къде се намирате, е полезно да изплаквате устата си след всяко хранене или дори лека закуска.
  • Използвайте паста за зъби против гингивит. Обмислете възможността да използвате пасти за зъби Crest от типа на пастата за дълбоко почистване Crest Gum Detoxify Deep Clean, която може да достигне и елиминира плаката, образувала се около линията на венеца. Тя подпомага лечението на проблеми с венците още преди да са започнали. Тъй като здравето на устната кухина започва от линията на венеца, да се обръща внимание на тази зона е от ключово значение.
  • Подобрете храненето си. Поддържането на добре балансиран хранителен режим може да допринесе за подобряване на здравето на венците. Следете дали получавате достатъчно витамин C и калций – те могат да намалят до минимум вероятността за подуване на венците.
  • Намалете стреса.Високите нива на стрес могат да окажат влияние върху хормоналните ви нива, особено по отношение на хормона кортизол. Кортизолът може да доведе до възпаление и опасност от подуване на венците. Опитайте се да намалите стреса максимално.

В заключение е редно да подчертаем, че ако страдате от подути венци, трябва да посетите зъболекар и той да ви препоръча лечение. Пастите и водите за уста на Crest са подходящи за нежна грижа за венците и добра устна хигиена. Вашият специалист ще помогне да се уточни конкретната причина за възпалението и да се предприемат стъпки за подобряване на здравето на венците. Добрата новина е, че няма да се наложи да живеете с подути венци, тъй като съществуват различни начини за тяхното лечение.