Кухини и кариеси по зъбите: Признаци, причини и лечение

Кухини и кариеси по зъбите

Какво представлява кухината

Зъбният кариес представлява размекване на емайла на зъба и се отнася към увреждането на структурата на зъба, причинено от киселини, които се образуват когато бактериите в плаката разграждат захарите в устната кухина. Ако тази загуба на минерали от страна на емайла се остави без лечение, може да се появи кухина или дупка в зъба. Без лечение въпросните дупки могат да се разраснат с времето и е възможно дори да унищожат целия зъб.

Киселините в плаката могат също така да причинят разяждане на следващия слой в структурата на зъба (дентин) и да причинят появата на т.нар. пукнатина в корeна на зъба. В резултата на това, нервите в зъба остават открити и може да чувствате болка при хранене или приемане на течности. Ако усещате болка близо до корена на зъба, вероятно имате някаква форма на зъбен кариес и трябва да се консултирате със стоматолог.

Добрата грижа за зъбите е важна част от цялостната грижа за общото ви здраве и добра форма. Тя включва превенция на омразните кухини в зъбите. Кухините в зъбите са сред най-честите последствия от зъбните кариеси и могат да индикират наличието на лоша хигиена и нарушено здраве в устната кухина.

Причини за поява на кухини и кариеси по зъбите 

За да се образува кухина, трябва да са налице различни фактори – от загубата на минерали в зъбите (деминерализация) до разяждане на повърхността на целия зъб. Кариес може да се получи и вследствие на попадането на храни със съдържание на въглехидрати между зъбите, ако те не бъдат напълно премахвани при четкане и почистване с конец.

Основните причинители на зъбен кариес представляват захарните, лепкави храни и напитки. Колкото по-голяма е консумацията на захар, толкова повече киселини се образуват и това води до появата на кариеси. Захарта, в комбинация с плаката, отслабва емайла и ви прави податливи към развитие на кариеси. В продължение на 20 минути след всяка консумация на храни с високо съдържание на захар зъбите ви са изложени на вредно влияние от страна на киселините. Важно е да разберете причините за образуването на кариеси, за да се научите да се грижите правилно за зъбите и здравето си. Необходимо е да следите за следните фактори, водещи до появата на кухини и кариеси:

 • Лоша хигиена на устната кухина:  Нередовното миене на зъбите позволява натрупването на плака, която атакува зъбния емайл.
 • Образуване на плака:  Плаката се формира вследствие на комбинираното действие на бактерии, киселини, остатъци от храна и слюнка в устната кухина. Плаката полепва по зъбите и с течение на времето се натрупва. Киселината, която се съдържа в плаката, атакува емайла на зъба и може да причини образуването на дупки в зъбите, наречени кухини.
 • Сухота в устата:  Слюнката помага за отмиването на плаката от зъбите. Ако устата ви пресъхва поради недостатъчно количество слюнка, е вероятно плаката да се натрупва по-бързо.
 • Храни и напитки:  От тях започва всичко. Тъй като трябва да се храним и да поемаме течности, за да оцелеем, няма начин да избегнем тези неща, но те играят значителна роля в образуването на кухини. Когато пиете или се храните, върху зъбите ви остават въглехидрати, които се отстраняват с помощта на старателно изчеткване. Възможно е обаче при измиване да не успявате да премахвате всички остатъци от храна и въглехидрати. Храните, които се задържат по-настоятелно върху зъбите, могат да увеличат риска от образуване на кухини. Не пропускайте да миете зъбите си редовно, особено след консумация на мляко, безалкохолни напитки, сушени плодове, сухи зърнени храни, твърди бонбони, карамел, стафиди, захаросани зърнени закуски, бисквити и ментови бонбони.
 • Бактерии и киселини:  Макар и на повечето хора да им е неприятна тази мисъл, устната кухина е естествена среда за много бактерии. Когато тези бактерии разграждат оставащите по зъбите и в устата ви въглехидрати, се образуват киселини.
 • Mедицински проблеми:  могат да допринесат за образуването на кухини в зъбите, като карат киселините от стомаха да се връщат обратно в устната кухина. По подобен начин и булимията повишава риска от образуване на кухини, тъй като зъбите са изложени на въздействието на стомашни киселини по време на редовното повръщане. Някои методи за лечение на рак, при които главата и врата се излагат на радиация, могат да предизвикат появата на кухини в зъбите, тъй като променят състава на слюнката с цел повишаване на бактериалния растеж.

Добрата новина е, че голяма част oт пастите за зъби на Crest можат да помогнат за намаляване на ефектите от захарта, водещи до образуването на кухини в зъбите, като в същото време подсилва защитата на засегнатите от захарта зони. Всяка паста за зъби Crest Complete има защита срещу захар  и ви помага да предпазите зъбите на цялото си семейство от консумираната в ежедневието захар.

Признаци и симптоми за наличието на кариеси и кухини

С напредване в развитието на зъбния кариес започват да се появяват симптоми за образуването на кухина. В случай, че забележите някой от изброените често срещани симптоми за образуването на кухината, препоръчваме да посетите вашия зъболекар възможно най-скоро. Колкото по-рано се уловят симптомите, толкова по-бързо и лесно ще бъде лечението на кухината. Следете състоянието на зъбите си и бъдете нащрек за следните признаци за поява на кухини:

 

 • Болка: Болката в зъба е един от най-често срещаните признаци за образуване на кухина.
 • Напрежение: Както повишената чувствителност на зъба, така и болката при захапване могат да сочат наличието на кухина.
 • Вдлъбнатина: Признаците за образуване на кухина могат да включват и наличието на забележима дупка или вдлъбнатина в засегнатия зъб. В някои случаи дупките са видими единствено при използването на дентален рентгенов апарат.
 • Гной:  Един от най-сериозните и очевидни признаци за образуването на кухина е наличието на гной около зъба.

 

Други често срещани признаци за образуване на кухина, които е вероятно да забележите и сами, са появата на болка или чувствителност в зъбите най-вече при консумация на сладки, горещи или студени храни и напитки. Обикновено тези симптоми са свързани с кариес в напреднал стадий на развитие и следователно изискват незабавно внимание от страна на специалист.

 

Как да предотвратите появата на кариеси и пукнатини в зъбите

Както сте чували от зъболекаря още в детската си възраст, превенцията е най-добрата защита от поява на кариес. Можете да предприемете най-различни мерки, за да предотвратите образуването на кухина в зъба или други видове разрушаване на зъбите. Първата стъпка за защита от кухини е да започнете да се придържате към цялостна ежедневна процедура за хигиена на устната кухина. Това може да звучи сложно, но превърнете ли го веднъж в навик, с удоволствие ще се наслаждавате на здравите зъби и красивата усмивка, които добрата хигиена на устната кухина може да ви даде. В наши дни има много варианти за поддържането на такава хигиена. Предлагаме основен списък на най-важните продукти, които трябва да включите в ежедневната си рутина за предотвратяване на появата на кухини.

Когато се отправите към аптеката, вземете със себе си тази полезна информация, която ще ви помогне да направите първите си крачки по пътя към по-добро здравословно състояние на устната кухина, по-добра хигиена и предотвратяване на появата на кухини в зъбите.

 • Четка за зъби: Всеки е наясно с необходимостта от четка, за да поддържаме зъбите си здрави, но повечето хора не обръщат особено внимание на разнообразието от различни четки за зъби. Предлагат се стотици варианти, но се погрижете да намерите четка, която може да достигне до всички повърхности на зъбите. Добра идея е също така да изберете четка, в която е включена специална част за почистване на езика, тъй като често именно върху него живеят бактериите, които причиняват неприятна миризма в устната кухина. Специализираните четки за зъби от типа на Oral-B Pro Flex мека четка включват влакна, изработени по начин, който им позволява да достигат до труднодостъпните места и да стимулират венците.
 • Паста за зъби: Тя е компонент от основно значение за вашата ежедневна хигиена с цел предпазване от образуване на кухини в зъбите. На пазара се предлагат купища варианти, но повечето стоматолози препоръчват да се избират продукти, одобрени от Американската асоциация по дентална медицина. Пастите за зъби от серията Crest Pro-Health са първите и единствените, които са одобрени от Асоциацията по шест критерия: кухини, гингивит, плака, избелване, чувствителност и лош дъх. Всички пасти за зъби Crest Pro-Health не съдържат триклозан.
 • Конец за зъби: Редовното почистване с конец е много важно. Тъй като премахва остатъците от храна по зъбите, то може да предотврати появата на кухини.
 • Вода за уста: Водата за уста се явява завършваща стъпка в ефективната всекидневна грижа за хигиената в устната кухина. Употребата на терапевтичен продукт за изплакване не само оставя усещането за чистота в устата и свеж дъх, но и убива бактериите причинители на плака и гингивит. Повечето хора предпочитат да не използват вода за уста, която съдържа алкохол, заради натрапчивото усещане. Всички продукти за изплакване на уста от серията  Crest Pro-Health са без съдържание на алкохол.

Установете ежедневна процедура за хигиена на устната кухина

Има няколко важни стъпки, свързани с поддържането на здравето на зъбите и устната кухина и предпазването им от поява на кариеси и кухини. Добрата грижа за зъбите може да помогне да се предотврати образуването на кариеси и впоследствие на кухини. Придържането към цялостен режим за хигиена на устната кухина е първата стъпка към доброто здравословно състояние на устата. Ето някои важни напътствия, които ще ви помогнат да предотвратите появата на кариеси и кухини по зъбите.

 • Мийте зъбите по-често: Не е необходимо да се задоволявате с два пъти дневно, защото зъболекарят ви е казал така. Чудесен метод за превенция на образуването на плака, която предизвиква появата и на кухини, е зъбите да се мият след всяко хранене или дори лека закуска. Това е златното правило на оралната хигиена. Четкането на зъбите след консумация на храна или напитки с паста за зъби с флуоридна основа ще съхранява зъбите чисти и свободни от плака, която води до появата на кариеси и пукнатини по зъбите.
 • Ограничете приемането на захаросани храни и напитки: Бонбоните, безалкохолните напитки и всички останали продукти с високо съдържание на захар помагат за оцеляването в устната кухина на бактериите, които предизвикват образуването на плака. Захаросаните просукти и бонбоните, които се задържат в устата ви за по-дълъг период от време, могат да окажат още по-силно влияние във връзка с образуването на плака и зъбен кариес. Ако все пак консумирате такива продукти, измивайте зъбите си след това, за да предотвратите развитието на кариеси.
 • Бъдете внимателни с храната си: Храните, които се забиват между зъбите, като чипсове, бонбони или бисквити, също могат да влошат състоянието на кариесите. Старайте се колкото е възможно по-често да хапвате сурови плодове и зеленчуци. Те могат дори да помогнат за отстраняването на плаката, тъй като по естествен път „четкат“ зъбите. Освен това са по-полезни и за цялото тяло.
 • Ежедневно почиствайте с конец и изплаквайте с вода за уста: Старателното четкане на зъбите е от първостепенно значение, но невинаги е достатъчно. Ежедневното почистване с конец и употребата на вода за уста, която предпазва от натрупването на плака, ще помогне за намаляване на риска от развитие на проблеми. Почистването с конец премахва остатъците от храна, които се заклещват между зъбите и постепенно причиняват натрупването на плака, която води до поява на кухини.
 • Защитете зъбите си с флуорид: Защитата е ключът към предпазването от поява на кухини по зъбите; флуоридът е известен с това, че предпазва от кариеси. Проверете дали водата ви за уста е с подходящо здравословно съдържание на флуорид и използвайте продукти, които съдържат ценното вещество. Паста за зъби Crest Pro-Health Enamel Shield може да ви помогне в защитата срещу разрушаване на емайла. Продукти от типа на водата за уста Crest Pro-Health Multi-Protection помагат за защита от плака и гингивит по време на сън. Изплаквайте устата си непосредствено преди лягане и продуктът ще оказва влияние през цялата нощ. Ако се използва и сутрин, осигурява 24-часова защита, като помага за унищожаването на микроби, предпазва от гингивит и осигурява свеж дъх.
 • Посещавайте своя стоматолог: Без значение колко съвестно спазвате своята ежедневна хигиена на устната кухина, трябва да посещавате специалист два пъти годишно за рутинно почистване и преглед. Чрез професионалното почистване от зъбите се премахва плака и зъбен камък, които не могат да бъдат отстранени с продукти и средства за домашна употреба.

Добрата грижа за зъбите може да помогне да се предотврати образуването на кариеси и в крайна сметка на кухини. Придържането към цялостен режим за хигиена на устната кухина е първата стъпка към доброто здравословно състояние на устната кухина. Ето някои важни напътствия, които ще ви помогнат да предотвратите появата на кариес и кухини по зъбите.

Лечение на пукнатини и кариеси по зъбите

Дори най-здравословно настроените, най-отдадените на хигиената фанатици, e вероятно да получат поне един-два пъти кухини за целия си живот. Дори на вашия зъболекар вероятно ще му се случи в даден момент. Така че, макар идеалният вариант да е предотвратяване на появата на кухини, не се притеснявайте излишно, ако ви диагностицират с наличие на такава. Ключът е да бъде открита на ранен етап и бързо да се предприеме лечение.

Като цяло е най-добре да се избегне появата им, но все пак лечението на вече образували се в зъбите кухини е сравнително лесно. Най-основният метод за лечение на кухина е пломбирането, което означава разрушената част от зъба да се изстърже и да се замени със здрав пълнеж, изработен от композитни смоли, порцелан, сребро, злато или амалгама. Лечението на по-големи кухини включва по-напреднали техники, като изграждане на коронки и кореново лечение. Пломбирането ще предотврати по-нататъшното разширяване на кухината. Затова, ако забелязвате каквито и да били признаци за наличието на кариес или кухина, е изключително важно незабавно да посетите стоматолог за лечение.

В заключение

Вероятно едно от най-стряскащите неща, които дете може да чуе от зъболекар по време на профилактичния си преглед, е: „Имаш кухина в зъба“. Повечето от нас още в ранна детска възраст получават информация относно здравето на устната кухина и предотвратяването на появата на кариеси и пукнатини. Възрастните също не са застраховани срещу поява на кухини. Мнозина си мислят, че кухините се образуват предимно при децата, но всъщност те могат да се появяват и при възрастни, тъй като с годините зъбите остаряват и се рушат.

За да можете да поддържате доброто здраве на устата си за цял живот, трябва да научите каква е причината за появата на кухини, какво представляват те и какво влияние може да окаже дори една от тях върху дългосрочното здравословно състояние на устната кухина.

 

Въпрос: Каква пломба да избера?

Отговор: Различни видове материали се използват при лечение на кухини в зъбите. Най-често срещаните включват в състава си амалгама и фотополимер. Попитайте стоматолога си какво би препоръчал и направете собствено проучване, за да установите какво самите вие предпочитате.

Въпрос: Какво ще предприеме стоматологът ми с цел избягването на болка и дискомфорт?

Отговор: В зависимост от сложността на необходимото във вашия случай лечение, стоматологът може да приложи само местна упойка за обезчувствяване на зъбите и венците, или може да избере употребата на азотен оксид (райски газ). При необходимост от наистина сложна процедура може да се наложи и пълна упойка.

 

Въпрос: Може ли кухината да се излекува напълно с едно посещение?

Отговор: Серизно разрушените зъби е възможно да изискват по-сложно лечение от традиционното пломбиране. При такива процедури се поставят инлей, онлей, овърлей, коронки и мостове. Първото ви посещение ще представлява подготовка за лечението на кухината, а по време на следващото посещение ще се извърши самата процедура.

 

Въпрос: Колко дълго ще продължи лечението?

Отговор: Времетраенето на посещението може да бъде различно в зависимост от избрания метод за лечение на кухината, както и от вида на прилаганата анестезия. Можете да попитате своя зъболекар колко време се очаква да продължи процедурата.

 

Въпрос: Колко ще струва?

Отговор: Цената също може да бъде различна, в зависимост от покритието на вашата застраховка, избрания вид лечение на кухината и вида упойка. Можете да се консултирате със зъболекаря и застрахователя си преди лечението на кухината, за да получите точно изчислена крайна сума.