Запълване на кухина: Какво да очакваме, видове и възможни проблеми

FillingsWhattoExpectTypesPotentialProblems

Процедурата по пломбиране на зъба е сравнително проста и ясна. Спокойно може да се извърши в кабинета на личния ви зъболекар.

Запълване на кухини: Какво да очакваме

Вероятно ще прекарате около час в кабинета на вашия зъболекар. Това време ще му бъде достатъчно, за да направи рентгенови снимки, ако са необходими такива, да ви обясни процедурата и да извърши стоматологичната работа. Преди пломбирането зъболекарят ще обезчувстви вашите зъби, венци и заобикалящата ги кожа, за да предотврати и намали чувството на дискомфорт по време на процедурата. След това ще изстърже разрушената част от зъба и ще я замени с пломба. Този процес отнема само няколко минути.

След като приключите, вероятно ще усещате устата си изтръпнала още няколко часа. Пломбирането не е свързано с никакви сериозни рискове, но все пак се постарайте информацията за контакт със зъболекаря ви да бъде под ръка, в случай че възникнат въпроси или усложнения.

Най-често пломбите се използват за запълване на кухини. Но до пломба може да се прибегне и за поправяне на увреждания върху зъбите, причинени от стискане на зъбите (бруксизъм), или за да се подмени част от счупен зъб.

Видове пломби

Съществуват много различни видове пломби и всички те имат своите предимства и недостатъци. Възможните материали включват златна или сребърна амалгама (съединение от живак, сребро и други метали), композитен материал с цвета на зъба, порцелан и специален вид стъкло. Най-добрата пломба за вас ще се определи от цената, възможностите за покритие от застраховката ви и от естетическите ви предпочитания.
Има голямо разнообразие от материали, които се използват за запълване на кухини. Различават се по здравина и цвят. Най-използваните видове са амалгама и композит.

Пломби от амалгама: Амалгамата се използва от специалистите по дентална медицина вече повече от век; тя е най-добре изследваният материал, използван при запълването на кухини. Пломбите от амалгама са здрави и това ги прави идеални за запълване на кухини в задната част на устата, например на кътниците, където се извършва дъвченето. Тъй като са изработени от комбинация от няколко метални елементи, пломбите от амалгама може да се забелязват, когато се смеете или усмихвате. Те се нареждат сред най-евтините материали за запълване на кухини.

Композитни пломби: Понякога наричани композити или композитни смоли, този вид пломби съдържат комбинация от стъклен или кварцов материал за запълване и могат да бъдат изработени така, че да се слеят с цвета на зъба. Композитните пломби също са сравнително трайни и са идеални за малко или средно по мащаб възстановяване на зъбите в онази част от устната кухина, която се използва за умерено дъвчене.

Метали: Металите, които най-често се използват за изработка на пломби, са златна и сребърна амалгама. Златните пломби могат да бъдат 10 пъти по-скъпи от пломбите, направени от сребърна амалгама, но някои хора предпочитат вида на златната пломба, ако са решили да изберат издръжливостта на метала пред по-малко издръжливите композитни материали. Мнозина не харесват вида на металните пломби, но те могат да издържат цели 10-15 години преди да се наложи подмяна.Керамика: Керамичната пломба (обикновено изработена от порцелан) се слива с цвета на зъбите и е по-малко вероятно с времето по нея да се появят петна, какъвто е случаят с композитните пломби. Тук обаче цената е фактор – керамичната пломба може да излезе почти колкото златната пломба.

Глас-йономер: Тази смес от акрил и стъкло се използва за създаването на пломби, от които се отделя флуорид за защита на зъбите. Пломбата от глас-йономер обаче издържа по-малко от останалите и може да се наложи подмяна само след пет години.

След колко време да подменим пломбата

Обикновено пломбите издържат с години преди да се наложи подмяна. Все пак с течение на времето могат да се износят от дъвчене. Ако стискате зъби или скърцате с тях, може да се наложи да подмените пломбите си по-скоро.

Ако забележите следи от износване по пломбата, например пукнатини или протрити участъци, отидете при зъболекаря си за подмяна възможно най-скоро. Ако продължите да дъвчете с повредена пломба, зъбът може да се пропука и да се наложи допълнително възстановяване, което е по-скъпо и по-сложно от обикновената пломба. Ако около пломбата се образува допълнителен кариес, без значение дали самата тя е повредена, стоматологът ви може да реши да изгради коронка вместо втора пломба.

Други възможни усложнения, свързани с пломбите

Важно е да знаете какви могат да бъдат евентуалните усложнения, за да можете да се консултирате със зъболекаря си навреме за нагласяне или възстановяване на пломбата. Възможните усложнения могат да бъдат:

  • Възпаление: Понякога е възможно пломбата да се отдръпне от зъба, към който е прикрепена, създавайки по този начин малко пространство. То може да се превърне в поле за размножаване на бактерии, които от своя страна да причинят развитието на допълнителен кариес. В случай, че забележите наличието на пространство между пломба и зъб, посетете възможно най-скоро зъболекаря си.
  • Повреждане: Понякога се случва пломба да се счупи, пропука или да падне. Повреждане на пломбата е възможно при захапване на нещо твърдо или при удар в устата по време на спорт. Посетете стоматолог веднага щом забележите, че пломбата е повредена, за да предотвратите раздразнение или възпаление на незащитения зъб.