Болка в зъбите и чувствителност преди или след запълване на кухина

болка в зъбите и чувствителност

Ако имате симптоми за образуване на кухини, е вероятно да чувствате болка в зъбите или венците. Начинът за успокояване на болката, причинена от образуването на кухини, зависи от степента на развитие на кариеса. Независимо дали усещаните симптоми са леки или по-засилени, е необходимо да посетите вашия зъболекар, тъй като е възможно да се нуждаете от пломба.

Пломбиране на зъба за успокояване на болката от образуване на кухини

Пломбирането на зъба е сред най-разпространените начини за успокояване на болката от образуване на кухини. Накратко, процесът по облекчаване на болката от образуването на кухини чрез пломбиране на зъба включва:

  • Обезболяване: Първото нещо, което зъболекарят ще направи, е да намали чувствителността около пукнатината.
  • Почистване: След като зоната е вече изтръпнала, зъболекарят премахва засегнатата част от зъба.
  • Пломбиране: Последната стъпка за успокояване на болката от образуване на пукнатини – зъболекарят поставя пломба от материал по ваш избор.

Причини за болка в зъба след пломбиране

Пломбите се използват за подмяна на разградената част от зъба, като по този начин се успокоява болката, свързана със самата кухина. Въпреки това болките в зъба след пломбиране не са необичайни. Някои често срещани причини за болка в зъба след пломбиране:

  • Чувствителност на зъба: Зъб с прясно поставена пломба ще има повишена чувствителност към горещи храни, студени храни, температура на въздуха, натиск при дъвчене. Този вид болка след пломбиране би трябвало да отшуми в рамките на няколко седмици. В противен случай се обърнете към вашия стоматолог.
  • Пукната или недобре пасваща пломба: Болка в зъба след пломбиране може да се появи, ако пломбата не пасва добре на зъба, или ако се напука. Ако подозирате, че болката в зъба се дължи на пукната или недобре пасваща пломба, се обърнете към вашия стоматолог.
  • Алергична реакция към пломба: Някои хора проявяват алергични реакции към използвания в пломбата материал, например към сребро. За да се предпазите от болка в зъба след пломбиране, съобщете на вашия зъболекар какви алергии имате, докато обсъждате избора на пломба.

 

Успокояване на болката след пломбиране на зъба

Можете да намалите риска от поява на болки в зъба след пломбиране, като избягвате често срещаните причинители на чувствителност в зъбите, включително твърде топла или твърде студена храна. Паста, предназначена специално за чувствителни зъби, може допълнитело да помогне да се намали възможната чувствителност и болка в зъба след пломбиране.

Ако имате симптоми за образуване на кухини, е вероятно да чувствате болка в зъбите или венците. Начинът за успокояване на болката, причинена от образуването на кухини, зависи от степента на развитие на кариеса. Независимо дали усещаните симптоми са леки или по-засилени, е необходимо да посетите вашия зъболекар, тъй като е възможно да се нуждаете от пломба.

След като сте се подложили на определена дентална процедура, може да получите възпаление на зъбите. Възпаленията на зъбите не са рядкост след провеждането на различни дентални процедури, независимо дали става въпрос за проста манипулация като поставяне на пломба, или за нещо по-сложно като операция на венец.

Възпаление на зъбите след пломбиране

Независимо дали страдате от краткотрайно възпаление след пломбиране или продължително възпаление на зъбите, е важно да следвате цялостна рутина за грижа на устната кухина. С помощта на паста, създадена за защита на вашите чувствителни зъби, асортиментът от продукти Crest Pro-Health може да ви помогне да запазите възпалените зъби чисти и здрави.